top of page

Listopad - Měsíc férových cen

Milí přátelé,

Různě na netu jsem zaregistrovala iniciativu Měsíc férových cen. (Možná jste to také zaznamenali u některých svých oblíbených výrobců.) Tato iniciativa si klade za cíl informovat zákazníky o tom, co všechno se promítá do konečné ceny jejich výrobků. Tyto výrobky jsou mnohdy ručně vyráběné, mají nápad, inovativní myšlenku nebo jsou prostě jenom trochu jiné než ty, které se na nás valí z přelidněných továren v Číně.


Možná jste si také všimli, že i naše vína a produkty jsme zdražili v řádech několika desítek korun. Pojďme si k tomu napsat něco víc a ukázat si, co všechno se skrývá pod pokličkou (v našem případě pod korkem :-).


Takže to vezměme pěkně od začátku: abychom vůbec měli z čeho víno vyrobit, potřebujeme hrozny. Hrozny nám nepadají z nebe (bohužel :-( ), ale pěstujeme je ve vinicích. Máme tu celoroční práci na vinicích – na to potřebujeme rozdílné nástroje od vinohradnických nůžek až po traktor s postřikovačem, rotavátorem, žací lištou a podobně. Ve sklepě potom potřebujeme mlýnkoodzrňovač, rmutové čerpadlo a hydraulický lis.


Traktor potřebuje naftu; čerpadlo, mlýnek a lis zase elektřinu. Musíme nakoupit biologické postřiky, abychom vinice ochránili před patogeny jako jsou například plísně nebo houbové choroby. A ani při nejlepší vůli nedokážeme všechny práce zajistit technologiemi. Něco se zkrátka musí udělat pěkně po staru – na oslí páru (tedy na člověčí pohon :-). Mezi tyto práce patří třeba zimní střih, vyvazování tažňů, zelené práce i samotný sběr a zpracování hroznů – tedy vinobraní. Vinobraním to ale nekončí. Ještě nás čeká práce ve sklepě. Zde potřebujeme kvasící nádoby (velké kádě na maceraci) a nerezové tanky nebo keramické amfory či dřevěné sudy, kde by mohlo víno zrát. Když se nám už zdá, že je víno připraveno k pití (a tedy k prodeji), je načase ho nalahvovat. Necháme udělat rozbory ve specializované laboratoři, kde nám laboranti zjistí množství kyselin, cukru a celkový obsah siřičitanů a hurá s vínem do lahve.


Potřebujeme tedy nějaký přístroj na lahvování a zátkovačku. A teď se teprve dostáváme k samotnému vínu v lahvi – potřebujeme ještě špunt (co nejkvalitnější, aby nezanechával korkovou pachuť) a etiketu (grafický návrh a tisk v tiskárně).


Aby se víno dostalo v pořádku až k Vám, necháváme ho převážet dopravcem, který nám zaručuje pouze ruční překládku, aby se víno cestou nerozbilo.


A to nemluvím o povinných školeních, dalším vzdělávání, odvodech, nákladech na marketing, materiál a podobně.


Tímto bychom chtěli moc a moc poděkovat Vám zákazníkům, že jste i přesto na nás nezanevřeli a že si naše vína i nadále kupujete. Jsme Vám za to opravdu vděční. Děkujeme.

79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page